Ian March 7, 2018

I Tjeckien berättelsen alla vet. Sex bokstäver som utgör ordet Nagano, är ateistisk våra kuster nästan sakral betydelse. OS hockey turnering i 1998-talet är så välkänd kapitel i tjeckisk historia, sport, och det ibland verkar som det finns ingen anledning att lägga till något. Men ibland är det bra att titta på saker lite distans och perspektiv. Exakt vad som gör ett unikt dokument Nagano Tapes.

Filmen var en internationell produktion, men dess chef är trettio Ondřej Hudecek, som har haft flera lovande elev filmer. När de olympiska spelen hölls i Japan, han var tio år gammal. Passion som tydligen hade upplevt, är också känd från filmen.

Nagano Tapes har känslan av de bästa sport dokumentärer som. En bild, en gång Brothers berättelse som beskriver en mycket stark basketspelare Vlade Divac och Drazen Petrovic, vars öde på 90-talet blandas kriget i det forna Jugoslavien.

Tjeckiska triumf ses globala optik. Produktionsteam lyckats få en verkligt representativ grupp av direkta deltagare. Förutom Dominik Hasek och Jaromir Jagr förhandlingar också chefen för Internationella ishockeyförbundet René Fasel, fd amerikanska landslaget manager Lou Lamoriello och hans angriparen Brett Hull.

Av särskild betydelse är sedan kanadensiska trio: Theoren Fleury, Eric Lindros och coach Marc Crawford, som efter år av överdrivna farhågor om att han skrev till hockey historien som den som Avgång straffar i semifinalen mot Tjeckien skickade Wayne Gretzky.

Den nuvarande uppfattning om de bästa hockeyspelare från Nagano historia samtidigt saknade arkivbilder men minns frustration över hur smärtsamt uteslutning Great One bodde.

Frihetens berättelse som stödjande tema
Dokumentet är inte avsedd främst för centraleuropeiska tittare, men även för honom är det inte orimligt att komma ihåg vilken typ av roll hockey i Tjeckoslovakien efter 1968 och att på grund av hans dröm att spela i NHL hade hockeyspelare emigrera och exponera sin älskade starka påtryckningar från kommunist myndigheter.